تبلیغات
بهداشت تخصصی و سلامت

بهداشت تخصصی و سلامت
بهداشت،درمان،سلامتی 
قالب وبلاگ
نویسندگان
نظر سنجی
در مورد کدام مشکل بهداشت میخواهید اطلاعات داشته باشید (در صورتیکه پاسخ سایر است در بخش تماس با ما پیام خود را بگذارید)






افزودنی های خوراکی و تأثیر آن در سلامت انسان

 

            با توجه به روند رو به رشد جمعیت،تأمین غذا یکی از مهمترین مسایل روز دنیا می باشد. و در این راستا بهداشتی بودن مواد غذایی هواره مد نظر بوده است،به طوری که در تعریف، غذایی را بهداشتی می گویند که عاری از هر گونه موادی باشد که در مصرف کننده ایجاد عوارض کند. این مواد فقط محدود بر میکروارگانیسم ها و سایرعوامل بیولوژیک و سموم مترشه از آنها نمی باشد بلکه انواع مواد شیمیایی که طی مراحل تهیه و تولید مواد غذایی به صورت مستقیم یا غیر مستقمیم ممکن است وارد مواد غذایی شود را نیز در بر می گیرد و امروزه به دلیل طیف گسترده استفاده از مواد افزودنی در صنایع غذایی بررسی اثرات آنها بر سلامت مصرف کنندگان حایز اهمیت است.

            افزودن مواد شیمیایی به غذاها زمانی افزایش یافت که مسأله انتقال مواد غذایی به نقاط ور دست و نگهداری آنها برای مدت زوان طولانی مطرح شد. بسیاری از مواد شیمیایی ، میکروب ها را از بین می برند ویا رشد آنها را متوقف می کنند ولی مصرف کلیه مواد شیمیایی در مواد غذایی مجاز نمی باشد.

            شاید به ندرت بتوانید مواد غذایی مورد استفاده خود را به صورتی تهیه کنید که دارای افزودنی های گوناگون باشند.

         

          تعریف افزودنی ها

 

            راستی برداشت شما از مواد افزودنی چیست؟ جالب است بدانید که افزودنی ها در مواد غذایی به موادی گفته میشود که برای بهبود یا افزایش ویژگی ها و یا نگداری از مواد به صورت های گوناگون استفاده می شوند. به عبارت دیگر افزودنی ها موادی هستند که توسط عمل مستقیم و یا غیر مستقیم انسان، به غذا اضافه می شوند و به دلیل اینکه جزء طبیعی موئاد غذایی نیستند، باید با آزمایش های گوناگون مورد تأیید قرار گیرند. نکته جالب توجه این است که اغلب مردم مصرف افزودنی طبیعی را مفید و یا لااقل بی ضرر می دانند و استفاده از افزودنی های ساختگی و شیمیایی را در بسیاری از موارد مضر می دانند درحالی که بسیاری ازافزودنی ها ی طبیعی نیز دارای مواد ترکیبی و شیمیایی هستند که حتی ممکن است در برخی موارد باعث ایجاد بیماری کشنده می شوند و با تأثیر مستقیم و غیر مستقیم، به بافت های بدن آدمی آسیب برسانند. هر انسان در سال به طور مستقیم چیزی در حدود 700 کیلو گرم مواد غذایی مصرف می کند که میزان مواد افزودنی موجود در آن به ندرت از 0.6 کیلو گرم بیشتر می شود. با این حال بشتر از صدها نوع ماده افزودنی نگهدارنده و رنگی و صد ها مواد افزودنی دیگر وجود دارند که در مجموع هزاران نوع مواد افزودنی را مطرح می کنند.

 

          تعریف نگه دارنده ها و ویژگی های آنها:

 

            به اسید ها و سایر مواد شیمیایی یا عوامل فیزیکی که فساد را تعویق می اندازد و از تغیرات نا مطلوب ماده غذایی جلو گیری می کنند مواد نگه دارنده می گویند.

                                                                                                                     

            ویژکی های مواد نگه دارنده عبارت اند از:

            1-اثر محافظتی خود را به مقدار کم نشان دهند.

            2-خللی در سلامتی انسان ایجاد نکند.

            3-با روش های ساده در مقادیر جزئی قابل اندازه گیری باشد.

            4-در بدن به مواد سمی تبدیل نشود.

            5-عمل آنزیم های دستگاه گوارش را مختل نکند.

            6-در فرایند ماده غذایی خللی ایجاد نکند.

 

            از نظر دانش  صنایع غذایی و متخصصان امر تغذیه، استفاده از فراآورده های قدیمی و جدید افزودنی ،امری است که نمی توان از آن امتناع کردبه همین دلیل روز به روز بر میزان استفاده از مواد افزودنی در صنایع غذایی اضافه می شود.یکی از انواع افزودنی ها ی طبیعی رنگ کننده های طبیعی هستند که شامل موارد زیر می باشد:

 

            بتانین:که در چقندر قند یافت می شود و در سس ها به کار می رود .

            کارامل: که از حرارت دادن شکر در بالای نقطه ذوب آن به وجود می آید و در نوشابه های گازدار به کار می رود.

            کاروتئوئید:که طیف وسیعی از کارو تئوئد ها را در بر می گیرد که در طبیعت به وفور یافت می شود و از میزان مصرف بالایی برخودار می باشند در حقیقت رنگ هویج، گوجه فرنگی، زرد آلو و پرتقال به دلیل وجود همین نوع ماده بخصوص است .جالب است بدانید که تا کنون چیزی در حدود یکصد نوع کاروتئوئید شناسایی شده است. البته از این گونه های فراوان تنه از چند نمونه افزودنی ها در صنایع غذایی استفاده می شود. کاروتئوئید ها علاوه بر ایجاد رنگ دارای ویتامین Aنیز هستند از کاروتئوئید ها برای تولید پنیر، انواع نوشابه ها، بستنی، غذاهای چرب و مار گارین ها و روغن های گیاهی استفاده می شود.

            اسید ها-قلیا ها –بافرها:از اسیدهای مهم مورد استفاده دردر غذا ها اسید استیک-اسید سیتریک-اسید لاکتیک و اسید فسفریک را می توان نام برد. از نمکهای این اسید ها نیز به عنوان افزودنی های غذایی استفاده می شود.

            مواد جاذب فلزات:مواد جاذب فلزات به عنوان افزودنی های غذایی جای مهمی در فرایند مواد غذایی از نظر تثبیت رنگ-عطر طعم و بافت مواد غذایی به خود اختصاص داده است.از مهمترین ترکیبات این مواد می توان به سیترات ها و پیروفسفات ها اشاره کرد که استفاده از آنها در فرایند میوه ها و سبزی ها ،تثبیت ویتامین ها و در نگهداری روغن های معمولی می باشد.

            مواد مغذی تکمیلی:این مواد شامل ویتامین ها-مواد معدنی و آمینو اسید ها می شوند. در زمینه استفاده از ویتامین ها به منظور افزایش ارزش غذایی می تئان استفاده از ویتامین Dدر شیر خشک و ویتامین A وB در فراورده های غلات و مواد معدنی مانند کاربر آهن و کلسیم در فراورده های غلات را نام برد.

            جوش شیرین: نیز که به عنوان عمل آورنده خمیر نان استفاده می شود به علت مشکلات گوارشی که ایجاد می کند جزء یکی از افزودنی های غیر مجاز شناخته شده است.عمده ترین مضرات جوش شیزین به قرار زیر است

            الف- مجب ناراحتی و اختلالات دستگاه گوارش می شود.

            ب-مصرف آن مانع جذب آهن و کلسیم موجود در نان و سایر غذاها در بدن می شود .

            ج-موجب پوکی و نرومی استخوان ،خستگی ،تنگی نفس و کاهش یاد گیری می شود .

            مواد نگه دارنده: این مواد شامل مواد شیمیایی بازدارنده رشد باکتری ها، مخمرهاو قارچها می شود .

            ضد اکسید کننده ها: این ترکیبات جهت روغن ها و غذاهای روغن دار نظیر چیپس،سیب زمینی آجیل ها غذاهای خشک نظیر بیسکویت استفده می شود، این ترکیبات از اکسید شدن چربی ها که منجر به بروز بو های نا مطبوع طعم تیزی می شود جلو گیری می کند.

            قوام دهنده ها و تثبیت کننده ها: این گروه شامل نشاسته-انواع صمغ ها-پکتین و ژلاتین می باشد. این مواد بیشتر جهت قوام دهندگی تولید ژل-تثبیت امولسیون و سوسپانسیون در انواع غذا ها مورد استفده قرار می گیرد .

            در نهایت این که مواد افزودنی زیادی وجود دارند که دارای خصوصیات دیگر غیر از آنچه بیان شده می باشند.به عنوان مثال غذاهای مخمرمانند:بنزوات سولفات آمونیوم(که جهت تسریع رشد مخمر در نانوای به کار می رود )ویا مواد سفت کننده بافت میوه ها نظیر کلرید کلسیم ویا مواد ضد کلوخه شدن مثل سولفات کلسیم (باری نمک و غذاهای دانه ای )

            به طور کلی افزودنی های مواد غذایی را نباید محکوم کرد و نادیده گرفت بلکه در مورد هر یک از آنها بر اساس ارزشی که دارند قضاوت نمود. بعضی از مواد شیمیایی قابل ایراد هستند و استفاده از آنها و استفاده از آنه در انواع غذاها قابل توجیه نیست.اما بعضی دیگر کمتر قابل ایراداند با این حال که با وجود آزمایش های دقیق نمی توان اطمینان حاصل کرد که آیا ماده ای واقعا بی زیان است یا خیر. به همین دلیل لیست مواد افزودنی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است مثلا در کشورهای سوئد و نروژ مصرف همه رنگ های شیمیایی در غذا را منع کرده اند و در کشور ما افزودنی های مواد غذایی که بر اساس لیست مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت مصرف مجاز می باشد صرفاً بر اساس مقادیر مشخص شده و زیر نظر مسئولان فنی در کاخانجات مجاز قابل استفاده است.

            با توجه به کار برد اجتناب ناپذیر این مواد باید یاد آور شد با همه فوایدی که افزودنی های غذایی می تواند در بر داشته باشد استفاده از این ترکیبات بایستی تحت کنترل و قوانین خواصی در آید و هر گونه استفاده از مواد افزودنی بر اساس بررسی و قضاوت کامل متخصصین و کار شناسان مواد غذایی قرار گیرد تا سلامت مصرف کنندگان به خطر نیفتد. حال اگر مواد افزودنی و نگهدارنده غیر مجاز و بدن نظارت کارشناسان مواد غذایی باشد سلمت افراد جامعه را تهدید می کند.   

           

 

           

 

         

 

         

 


[ دوشنبه 3 بهمن 1390 ] [ 18:49 ] [ behruz ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

از خوانندگان خواهشمندیم كه با نظرات خود ما را یاری فرمایند

بـــا تـشـــکر مــدیـــریت وبلاگ
www.yeldez198@yahoo.com
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

كد ماوس



.


CheckBrowser()Online User

برای نمایش تصاویر گالری كلیك كنید


کد گالری

//////////////////////////////////// //////////////////////////////////// !-- Begin Translator Code --> مترجم وبلاگ rotbe sanj /////////
بک لینک طراحی سایت